Om oss

Fyra generationer

Vid Gumperts hörna där Östra- och Södra Hamngatan möts, fanns förr i tiden Gumperts bok och pappershandel med eget tryckeri i centrala Göteborg. Där arbetade vår farfars far, Viktor på 1800-talets senare hälft som faktor och ansvarade för tryckeriet.

Viktors son Hugo vår farfar valde också den grafiska vägen och började hos Bröderna Töpels tryckeri. Men Hugo förstod tidigt att framtiden var att trycka säljande bilder i färg och fick då möjligheten att starta Skandia Tryckeriet i början på 30-talet.

Till Skandia Tryckeriet vände man sig till om man ville ha trycksaker med fina bilder i färg med hög kvalitet. På den tiden var det mest industrikunder som Hasselblad, Esab och Volvo. Skandia Tryckeriet hade också en egen ateljé för att erbjuda layouter och sätteritjänster för trycksakerna som skulle tryckas. Farfar Hugo var även duktig seglare i Drake och tog hem silver i olympiska spelen 1948 i London.

Claes, vår far valde att utbildade sig till designer MFA på Pratt Institute i New York på 50-talet. Efter studierna återvände Claes hem till Göteborg och Skandia Tryckeriet.

Då hade de första offsetpressarna börjat komma ut internationellt och Claes såg då till att Skandia Tryckeriet nu blev först i Sverige med den nya trycktekniken. Trycket blev nu ännu bättre och snabbare. Claes var också en duktig designer som tog fram logotyper till företag som Mique, Joy och Lagerhaus för att nämna några av de mer kända.

Reklambyråerna i Stockholm och Göteborg hade nu börjat ta fart, Skandia Tryckeriet tryckte guldägg som aldrig förr. Men finanskrisen i början på 90-talet tog tyvärr musten ur tryckeriet som också fick nya ägare.

Min bror och jag som är nu fjärde generationen kunde i mitten på 90-talet vara pionjärer och se nya möjligheter med den digitala trycktekniken. Den var snabb och kvalitén fantastisk, för vi hade ju något att jämföra med, farfars och fars Skandia Tryckeriet.

Idag har vi också en ateljé som erbjuder kunder grafisk formgivning och originalarbete. Att kunna leverera trycksaker samma dag med topp kvalitet och med en miljövänligare teknik är ett framgångsrikt koncept som vi tror på än idag.

Christian och jag har producerat fina trycksaker digitalt med HP Indigos tryckteknik i över 20 år nu, och vi hjälper våra kunder med rådgivning samt går igenom originalen. Vi är noggranna och tar fram provtryck för att syna bilder och texter, precis som Viktor, Hugo och Claes gjorde. Allt för att din trycksak skall bli som du förväntar dig.

Man kan inte leva på gamla meriter men med vår historia förstår vi vikten av kvalitet. Vår värdegrund är den samma som vi haft i fyra generationer: bästa service och ett gediget grafiskt kunnande. Det är vi stolta över.

Thomas Starck-Johnson